2007. február 26., hétfő

Minitab

Tudomásomra jutott, hogy belinkeltek a six-sigma.lap.hu-ra. Igaz, hogy rosszul, mert .hu lett a .com helyett, de sebaj. Végülis eddig elég gyér volt az, amit LSS-el kapcsolatban írtam. Most viszont van olyan amiről szívesen írok, ez pedig a Minitab nevezetű statisztikai program.
Nálunk a cégnél 1 évre 200 dolcsi a licensz a programhoz. Mivel a green belt tréningen az alapokat megtanultuk, kifejezetten szeretem is használni. Tulajdonképpen egyszerűbb használni, mint az excel statisztikai részét és sokkal többre is képes. Az Office 2007-ben az excel állítólag már egymillió sort képes használni, de ez még nincs meg, úgyhogy továbbra is imádom azt, hogy a Minitab-ban egyáltalán nincs ilyen határ. Ráadásul, ha már benne van a táblázat, akkor gyorsan megvan az eredmény is. 1 perc alatt megvan a korrelációs vagy a regressziós számítás 250000 sor vizsgálatával, ami nem rossz teljesítmény.
Egy icipici gondom mégis van vele. Azt szokták ugyanis mondani, hogy inkább csak ezer sort importáljunk, hogy igazán gyorsan menjen. Most viszont egy teljes évi adathalmazról kellene statisztikákat készítenem. Kb félmillió sort (13 oszlop) kellene beimportálnom excelből, de szegény program nem nagyon értékeli. 20000 sor egyszerre importálásánál 1-2 órát gondolkozik. Ez persze nem lenne gond, ha közben tudnék mást is csinálni, de az nem igazán megy.
Tehát itt ülök és várom, hogy végre megcsinálja amit akarok és elkezdhessek dolgozni. Szóval jó kis progi, de néha a tököm tele van vele és legszívesebben nyomnék rá egy uninstallt.

Címkék:

2 megjegyzés:

Időpont: 2007. február 27. 17:30:00 GMT+1 , Blogger Jan_OS írta...

belinkelhetted volna a sixsigma.lap.hu-cimét is, mert igy nem talál ilyen oldalt

 
Időpont: 2007. február 27. 17:37:00 GMT+1 , Blogger Kovács Krisztián írta...

Jogos az észrevétel. Már be is linkeltem.

 

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal